woensdag 13 november 2013

The sound of music!

Musicalfilm uit 1965 van Robert Wise met Julie Andrews in de hoofdrol.




dinsdag 12 november 2013

Piep piep, zegt Musti


Musti was voor eerst te zien op televisie in 1969.
De originele tekenaar is Ray Goossens

Massatoerisme

Massatoerisme is een vorm van toerisme die ontstond in de jaren 60.
In die periode gingen de mensen meer verdienen en kregen ze meer vrije tijd om op vakantie te gaan. Men ging ook steeds verder op vakantie omdat de vervoermiddelen sterk verbeterden. Massatoerisme ontstaat doordat velen naar eenzelfde gebied op reis gaan in dezelfde periode.



donderdag 7 november 2013

Whaam!


1963-Whaam!-Roy Lichtenstein

Twiggy

Twiggy, eigenlijk Lesley Homby, is een Brits supermodel, actrice en zangeres, tegenwoordig ook beken onder de naam van haar man Twiggy Lawson.
Twiggy is geboren in de Londense voorstad Neasden. Twiggy werd op 16 jarige leeftijd bekend door de bemoeienis van haar toenmalige vriend en manager Justin de Villeneuve. Nadat zij in 1967 stond afgebeeld in de Britse Vogue groeide zij uit tot een cultfiguur en werd het gezicht van Swinging London in de jaren zestig. Haar bijnaam Twiggy (twijgje) kreeg ze door haar slanke, bijna jongensachtige figuur.















woensdag 6 november 2013

Flowerpower! De hippiecultuur!

Flowerpower is ontstaan in de late jaren 60. Het is een jeugdcultuur afkomstig uit de VS. Mensen die tot de Flowerpower-subcultuur behoorden werden ook wel de hippies genoemd.

Hippies leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee... Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld. Ze vonden dat mensen in harmonie met de natuur moesten leven, het was een open manier van leven, dat werd vaak niet geapprecieerd door de oudere generaties. 



De musical 'Hair' toont de weerstand tegen de Vietnam oorlog. 
Amsterdam was voor hen een 'magisch centrum'. HOewel de hippies vaak drugs gebruikten (wiet, hasj, LSD..), waren ze niet zo'n liefhebber van alcohol. 


Flowerpower werd getoond d.m.v kleding en haardracht: fleurige patronen, kleuren, wijdvallende kleren of juist super strake kleding. De emancipatie werd zo ook extra in de verf gezet.

De eerste Action Man.

Action man is de naam van een reeks actiefiguren, op de markt gebracht in 1966 door Palitoy.
De actiefiguren werden oorspronkelijk alleen uitgebracht in Verenigd Koninkrijk en Australië.



Star Trek!

Star trek was oorspronkelijk één door Gene Roddenberry bedachte Amerikaanse sciencefiction-televisieserie die tussen 1966 tot 1969 werd uitgezonden. 

Uiteindelijk groeide het Star Trekuniversum uit tot een succesvolle media-franchise met vijf televisieserie, een animatieserie, twaalf speelfilms, tientallen computerspellen en honderden boeken, stripboeken, technische handleidingen en encyclopedieën.





Puch

Opkomst van de Puch brommer in 1963!

Massaconsumptie

Massaconsumptie is een belangrijk gegeven in de jaren '60.

Op-Art


Op-art is een richting in de schilderkunst die tussen de jaren 1963-1966 bekend is geworden. Op-art komt van het Engelse woord optical art en gaat over het creëren van optische illusies.

Het laatste concert van Jaques Brel


In 1967 geeft Jacques Brel zijn aller laatste concert. Als reden voor zijn afscheid noemt hij dat hij bang is om zijn artistieke scherpte te verliezen.

LET OP, hier kan het glad liggen!

DE EERSTE KUNSTIJSBAAN!

De Olympische ijsbaan van Squaw Valley was de eerste kunstijsbaan ter wereld en werd opgebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1960.



De eerste Ford Mustang in 1964

De Mustang werd door Ford in het begin van de jaren zestig ontwikkeld. Het moest een auto worden die betaalbaar was voor iedereen. Men mikte op het marktsegment van jonge mensen die wellicht nog geen kinderen hadden, maar die op termijn wel zouden krijgen. Vandaar dat het een tweedeurs auto met vier zitplaatsen werd.

MATCHBOX !

Matchbox was een van populairste speelgoed dat men in de jaren 60 kon terug vinden!



Moord op John F. Kennedy

In 1963 werd de vijftigste president van de Verenigde Staten vermoord. Hij was de vierde president van Amerika die vermoord werd en de achtste die tijdens zijn ambt overleed.

Eerste kleurentelevisie


In 1967 werd in Nederland de eerste kleurentelevisie geïntroduceerd.



No milk today, Herman Hermits


Anticonceptiepil

In 1962 werd in de Lage Landen de pil geïntroduceerd. Max De Winter was de belangrijkste persoon achter de pil maar ook de  Belgische gynaecolooog Ferdinand Peeters speelde in belangrijke rol in het ontstaan hiervan.

dinsdag 5 november 2013

België, Belgique of Belgien

De taalgrens in België werd bij wet vastgelegd op 8 november 1962. Dat gebeurde met een democratische meerderheid van Vlamingen en Franstaligen. Een jaar later werd de taalwetgeving voor bestuurszaken grondig hervormd. In de bestuurstaalwet werd het begrip 'taalgrens' verbonden met het begrip 'taalgebied'. België werd toen opgesplitst in vier taalgebied: het Nederlandse taalgebied, het Franse taalgebied, het Duitse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. elke Belgische gemeente maakt ondubbelzinnig deel uit van één - en niet meer dan één - van die vier taalgebieden.

Scoubidou, scoebidoe of skoebidoe... 't is allemaal hetzelfde

In de jaren zestig was de scoubidou een gigantische rage. Zo'n rage dat je de plastic touwtjes in alle soorten en maten kan vinden. Groen, rood, blauw, met glitters zonder glitters, ...
 

De Millecroquettes.

De Millecroquettes of krokettenmachine is een hulpmiddel voor het zelf maken van aardappelkroketten.
Het werd uitgevonden door de Antwerpenaar Gaspard Thienpont, een handelaar in wild en gevogelte.

Thienpont stlede zijn product voor op het 11de internationale soalon voor uitvinders te Brussel.Hij behaalde de gouden medaille bij de huishoudmiddelen.

Ondertussen is het toestal meestal uit de moderne keuken verdwenen.
In 2011 was de krokettenmachine terug van weg geweest doordat het in het televisie programma 'Dagelijkse kost' door Jeroen Meus werd gebruikt.




The Beatles, Adamo en The Rolling Stones zorgen voor een mooie muzieklijst

In januari 1964 kwamen The Beatles op nummer 1 te staan met het nummer Want to hold your hand

In mei kwam vervolgens Salvatore Adamo roet in het eten gooien met zijn nummer Vous permettez monsieus

Een maand daarna kwamen The Beatles terug met het nummer Can't buy me love now
The Rolling Stones sloten af met It's all over now

Hold your breath!

Op 3 december 1967 werd voor het eerst een harttransplantatie uitgevoerd in het Groote Schuur hospitaal.
Een team van 30 chirurgen werd geleid door Christiaan Barnhard. De aan een dodelijke hartziekte lijdende 55-jarige Louis Washkansky het hart ingeplant van de bij een verkeersongeluk om het levengekomen 25-jarige vrouw waarvan de vader de toestemming had gegeven om het hart in te planten.
Ook al is het succes van korte duur, toch werd het team wereldwijd geprezen. Washkansky overleed 18 dagen na de operatie aan de gevolgen van een longontsteking die hij opgelopen had door medicatie die hem hiervoor immuun maakte.
Christiaan zei ooit in een interview, "op zaterdag was ik nog een chirurg, op  zondag was ik wereldberoemde chirurg". De tweede patiënt die een nieuw hart ontving leefde daarna langer dan een jaar extra.
In het jaar 1968 werden er wereldwijd meer dan 100 harttransplantaties uitgevoerd. Daarna stond het aantal transplantaties echter door de korte gemiddelde overlevingstijd een tijdlang op een laag pitje, tot door betere medicijnen het afstotingsprobleem beter kan worden beheerst. Christiaan Barnard stierf in 2001 op Cyprus aan een astma aanval, hij werd 78.

De minirok

De minirok werd in de jaren 60 uitgevonden door de mode-ontwerpster Mary Quant, alhoewel ook André Courrèges soms genoemd word als de bedenker.
In het Britse tijdschrift 'Vogue' werd in 1962 voor het eerst een foto van een vrouw in een minirok gepubliceerd.
The Sunday Times riep 1963 uit tot 'het jaar van het been'
De minirok werd al snel wereldwijd verkocht. Het werd gebruikt als provocatie maar ook als uiting van het zelfbewustzijn van de vrouw.







Woodstock 1969

Woodstock was een muziekfestival die gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel (New York) op een groot weiland. Het motto van het festival luide: '3 days of peace & music. Woodstock is één van de belangrijkste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek! 


Enkele weetjes over Woodstock:
- Er werden 200.000 mensen verwacht, maar het bezoekersaantal lag ruim boven de 400.000.
- Ondanks het gebruik van alcohol en drugs was er weinig misdaad en geweld op het festival.
- Er vielen 3 doden: één door een overdosis heroïne, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden en een andere festivalganger stiers aan een gesprongen blindedarm.
-Daarnaast werden er op het festival twee baby's geboren en hadden vier vrouwen een miskraam.

Openingsceremonie
Poster van het festival
Tenten @ woodstock




De hoela hoep

Begin Jaren 60 was de hoelahoep heel populair in België!
Sommige artsen waarschuwden tegen de schadelijke gevolgen die het hoepen voor de gezondheid kon  hebben en zo waren er in die tijd nog meer vermande woorden te horen. 
De rage ebde na enige tijd weg en werd opgevolgd door weer nieuwe rages.



De dood van Martin Luther King

Op 4 april 1967 sprak Martin Luther King duidelijk tegen de rol van de Verenigde Staten in de oorlog, en stelde dat de VS in Vietnam was om het "als Amerikaanse kolonie te bezetten" en dat de VS morele veranderingen behoefde. Op 4 april 1968 - exat een jaar na zijn toespraak - werd King doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel. De moord leidde tot een nationale golf van onlusten in meer dan 60 Amerikaanse steden waarbij 39 doden vielen. President Lyndon B. Johnson verklaarde 7 april 1968 tot een dag van nationale rouw. Kings begrafenis op 9 april 1968 werd bijgewoond door ruim 150.000 mensen, miljoenen over heel de wereld keken mee via de televisie. In veel landen hingen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.

 
Martin Luther King (1929 - 1968)


Tupperware kwam op de markt in België en Europa! En was dus in de Jaren zestig heel populair!



maandag 4 november 2013

Provo's


Provo's 

 Provo was een beweging die ontstond in 1965 maar weer verdween na 2 jaar. Deze beweging werd opgericht door onder meer Roel Van Duijn (filosoof), Rob Stolk (drukker), Luud Schimmelpennink (uitvinder) en Hans Metz.  De naam provo komt van het woord provoceren
Provo's waren bezig met vrije liefde,ecologie, milieu, emancipatie, vernieuwing van de kunst, afbraak van autoriteit, democratisering...

 Hun directe en duurzaam gebleken succes was de afbraak van 'autoriteit' in Nederland, maar eigenlijk waren ze meer bezig met (deels utopische) oplossingen voor de door hen aangedragen vraagstukken.
Dit ging in de vorm van 'witte plannen', zoals het witte fietsen plan (gratis door iedereen te gebruiken), het witkarproject, het witte kippen plan (politieagenten als sociaal werkers) en het witte schoorstenen plan (fabrieksschoorstenen zonder giftige uitstoot). Zij waren een belangrijke motor van de politieke en culturele vernieuwing die in de jaren zestig en zeventig Nederland veranderde.

Ook internationaal hadden zij invloed, o.a. het oproer in Parijs in 1968 ("De verbeelding aan de Macht") was mede door het Provo-optreden geïnspireerd.

Ze voerden vooral ludiek actie en hun sterkste actiemiddel was 'het in verwarring brengen van de autoriteiten'.